banksparen
banksparen
Banksparen is sparen met belastingvoordeel. U moet het gespaarde bedrag dan wel gebruiken voor de aanvulling van een pensioentekort.
Als u ‘gewoon’ spaart, bepaalt u zelf het spaardoel, wanneer en hoeveel u spaart en wanneer u het spaargeld opneemt. U betaalt belasting over de waarde van uw vermogen dat boven het heffingsvrije vermogen uitkomt (€ 30.360 in 2019 voor een alleenstaande).
Bij banksparen spaart u op een speciale geblokkeerde rekening. U kunt het spaartegoed dus niet op elk moment opnemen. U spaart door maandelijks premie te betalen of door storting van groot bedrag ineens (koopsom). Het ingelegd bedrag is aftrekbaar bij de belasting. U kunt per jaar niet meer belastingvrij sparen dan het berekende pensioenkort.
Over het opgebouwde spaargeld betaalt u geen vermogensbelasting. Gaat u met pensioen, dan krijgt u het opgebouwde spaartegoed periodiek uitgekeerd. Deze uitkering is wel belast.
Het kan zijn dat u een bankspaarrekening heeft voor de aflossing van uw hypotheek. Dan hebt u voor 2013 een huis gekocht. Want als u nu een hypotheek afsluit, kunt u geen bankspaarrekening meer openen. De fiscale voordelen van de spaarrekening eigen woning (SEW) gelden niet meer. Ook is er geen recht meer op hypotheekaftrek.
Hebt u vragen? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden van banksparen? Neem contact met ons op voor een gratis oriëntatiegesprek. Dit gesprek verplicht u tot niets.