Dienstverlenings-documenten

Voor 2013 leek het alsof advies gratis was. Maar dat was het niet. De kosten voor advies zaten verwerkt in de productprijs, waardoor je niet merkte dat je voor advies betaalde. Deze kosten werden provisie genoemd.

Vanaf 1 januari 2013 betaal je rechtstreeks voor financiële dienstverlening. In het dienstverleningsdocument (DVD) vind je meer informatie over de kosten en onze dienstverlening.

Wat is een dienstverleningsdocument?

Het dienstverleningsdocument is een gestandaardiseerd document dat bij elke aanbieder of financiële dienstverlener hetzelfde er uitziet. Het geeft de gemiddelde kosten weer en dus niet precies de kosten die je gaat betalen. In het dienstverleningsdocument zie je ook een beschrijving van de werkzaamheden. Een adviseur moet het dienstverleningsdocument bijvoorbeeld geven voorafgaand, tijdens of na het eerste oriënterende gesprek, maar in elk geval voordat hij je een advies geeft.

Het dienstverleningsdocument helpt je om financiële dienstverleners met elkaar te vergelijken. Daarom zien alle dienstverleningsdocumenten er hetzelfde uit. Zo kun je op een makkelijke manier de kosten en de werkzaamheden naast elkaar leggen.

Vijf stappen van dienstverlening

Ieder dienstverleningsdocument gaat uit van vijf stappen van financiële dienstverlening. Deze stappen geven op hoofdlijnen het proces weer dat je met jouw financiële dienstverlener kan doorlopen. Je ziet vervolgens welke werkzaamheden wij per stap voor je verrichten. Bij de eerste stap verdiepen wij ons in je financiële situatie en bij de laatste stap komen de werkzaamheden aan de orde die wij al dan niet uitvoeren ná het afsluiten van het product.

Zoeken